Ordu Dilatasyon
Ordu Dilatasyon, beton yapımında önemli bir bileşen olan değişken genişlikte boş bir alandır. Rolü ve avantajları, binalar, köprüler vb. yapıların sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlar. Dayanıklılık ve genleşme, bina yapımında temel ilkelerinden birisidir.
Ordu Dilatasyon nedir?
Dilatasyon, beton yapılarda bulunabilen 4 farklı derz türünden biridir.
İzolasyon ile eklem hareketini engelleyen herhangi bir yapıdan beton levha aracılığıyla ayrılır;
İnşaat derzi ile farklı yaşlardaki betonları ayırmayı mümkün kılar,
Dilatasyon, sıcaklık değişimleri, rüzgarlar, titreşim, sismik hareketler nedeniyle sallanmayla birlikte betonun geri çekilerek genişlemesini sağlar. Bu sayede Dilatasyon, yapının hareketlerine bağlı olarak çatlama riskini ortadan kaldırır. Dikey veya cephe genleşme derzleri ile yatay veya zemin genleşme derzleri bulunmaktadır.
Ordu Dilatasyon Uygulamaları
Cephe veya zemin Dilatasyon, ortam sıcaklığına bağlı olarak büzüşen veya genleşen betonun doğal tepkilerine cevap verecek şekilde yapılmaktadır.
Bir Dilatasyon iki farklı şekilde yapılabilir. Öncelikle beton dökülmeden önce derz için ayrılan yerde boşluk bırakılarak yerine konulabilmektedir.
Yerleştirildikten sonra, bir Dilatasyon genellikle alüminyum, paslanmaz çelik veya esnek mastik, kauçuk, silikon vb. gibi maddeler ile sıkıştırılabilir.
Ek olarak, Dilatasyonun içine bir yangın koruma kordonu veya levhası ve ayrıca su yalıtımı için bir elastomerik (EPDM) veya bitümlü membran yerleştirmek de mümkündür.
Tüm yapılar bir Dilatasyon kurulumunu gerektirmez. Aslında teorik olarak sadece betonarme döşemeler ve 30 metreden uzun cepheler bu tip derzlerin üretimini gerektirir. Böylece betonun genleşmesinden kaynaklanan deformasyonlar ve çatlama risklerinin önüne geçilmektedir.
Ayrıca, yığma hareketlerin etkisi altında eski binanın yenisini (veya tam tersi) itip hasar vermesini önlemek için bitişik iki yapı arasında bir Dilatasyon oluşturulmaktadır.
Ordu Dilatasyonun Avantajları
Dilatasyon olmadan büyük ölçekli bir beton yapının inşasını düşünmek neredeyse imkansızdır. Aslında, bu tür bir bağlantı, yapının sorunsuz bir şekilde dayanıklılığını ve bina sakinlerinin güvenliğini sağlar.
Böylece genleşme derzleri betonun yatay ve düşey düzlemde hareketine olanak sağlar. Ancak, basit termal genleşmenin ötesinde, daha büyük bir deprem sızdırmazlığının oluşturulmasını düşünmek zorunludur.
Titreşimler ve sismik hareketlerle bağlantılı çeşitli hareketleri destekler.
Aslında bir binanın depreme dayanıklı yapı standartlarını karşılaması gerektiğinde, hareketler maksimum olduğu için depreme dayanıklı uygun bir Dilatasyon örtüsü yerleştirilmesi tavsiye edilmektedir. LİDER GRUP İNŞAAT gibi bir şirketin uzmanlığı her zaman en iyi tavsiyeyi sağlayacaktır.